Illustrator en kunstenaar Caroline Ellerbeck laat uitzicht op Bijenkorf Dudok herleven

De Rotterdamse illustrator en kunstenaar Caroline Ellerbeck heeft speciaal voor de Open Monumentendag Rotterdam een raamsticker ontworpen die het uitzicht op de voormalige Rotterdamse Bijenkorf van Dudok opnieuw tot leven brengt. Het kunstwerk biedt een herbeleving van het vergezicht dat bezoekers vanuit de cafetaria van de huidige Bijenkorf tot eind jaren 50 konden ervaren. De raamsticker toont een gedetailleerde lijntekening van de oude Bijenkorf en het silhouet van het kunstwerk ‘Liggende Vrouw’ van Henry Moore. Wie nu vanuit de cafetaria (Restaurant The Kitchen) door het raam kijkt, ziet het beeld van Henry Moore op de voorgrond met daarboven de perfect overeenkomende lijntekening van de oude Bijenkorf op de plek waar het gebouw ooit stond. Dit kunstwerk van Caroline Ellerbeck belicht het historische uitzicht, het kunstwerk van Henry Moore en de twee warenhuizen. Het werk Uitzicht op de oude Bijenkorf was voor het eerst te zien tijdens de Dag en Nacht van de Architectuur en is nog t/m eind september te zien.

Foto als inspiratiebron

Caroline Ellerbeck kwam op het idee een raamsticker te maken, door een foto die ze tijdens haar onderzoek ontdekte in de online archieven van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Op deze foto is het beeld van Henry Moore te zien, met op de achtergrond de Bijenkorf van Dudok. De foto is gemaakt door de gerenommeerde Schiedamse architectuur- en reclamefotograaf Steef Zoetmulder.

Liggende Vrouw

Het werk van de Britse kunstenaar Henry Moore werd door de toenmalige directeur van de Bijenkorf aangekocht ter gelegenheid van de opening van het nieuwe warenhuis en heeft tot in de jaren tachtig in de vensterbank van de cafetaria gestaan. Pikant detail; niemand weet waar het werk zich nu bevindt. Volgens bronnen (Rijnmond) werd het voor 800.000 gulden verkocht aan het Baseler Museum.

Oude en nieuwe Bijenkorf

Het oorspronkelijke warenhuis, ontworpen door architect Willem Dudok en geopend in 1930, gold destijds als het grootste en modernste warenhuis van Europa en symboliseerde de opkomst van Rotterdam als moderne wereldstad. Het raakte zwaar geschadigd door de bombardementen van 1940, werd na de Tweede Wereldoorlog in een modernere stijl weer opgebouwd om in 1960 definitief gesloopt te worden. Vanaf 1957 deed het nog enkele jaren dienst als opslag. De nieuwe Bijenkorf, gebouwd in 1957 en ontworpen door Marcel Breuer, staat symbool van de wederopbouw van de stad, en is een van de drie belangrijkste vestigingen van de warenhuisketen.

Open Monumentendag Rotterdam 2023 en Bijenkorf by Night

Het werk van Caroline Ellerbeck was voor het eerst te zien op 17 juni 2023 tijdens Bijenkorf by Night , een programmaonderdeel van de Dag en Nacht van de Architectuur, waarbij de Bijenkorf haar deuren opende na sluitingstijd voor een speciale rondleiding over de nieuwe en oude Bijenkorf. Open Monumentendag 2023 zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september, met het thema Levend Erfgoed. Het werk van Caroline Ellerbeck is nog tot eind september te zien.

‘Uitzicht op de oude Bijenkorf’ door Caroline Ellerbeck – bezoekadres: Bijenkorf Rotterdam, tweede etage Restaurant The Kitchen, Coolsingel 105, 3012 AG Rotterdam, bezoek alleen tijdens openingstijden.

Share:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle+