Ode aan de kroeg

Ik illustreerde ruim 40 iconische Rotterdamse cafés onder de titel Ode aan de kroeg. Vanaf 1 april zijn de prints een maand lang te zien in de expositieruimte van Kobalt & Co aan de Zaagmolendrift 35 in Rotterdam. Met mijn illustraties geef ik een ode aan het Rotterdamse café, de hoeksteen van de buurt, waar ontmoeting en gezelligheid altijd voorop staan. Want van de kroeg krijgen we nooit genoeg.

Het idee vijftig kroegen te maken ontstond vanuit het gevoel dat de echte Rotterdamse kroeg langzaam uit het straatbeeld verdwijnt, terwijl het toch de huiskamers van de straat zijn, waar bijzondere ontmoetingen en vriendschappen ontstaan, plannen worden gesmeed en herinneringen worden opgehaald. Rangen en standen ontbreken, de levens lopen er door elkaar. Veel kroegen zijn iconen, ze ademen geschiedenis. Het is zowat de enige plek waar je de mensen ontmoet en echte verhalen hoort. Het is de cultuur van de stad en je eigen buurt.

Tijdens het illustreren ontdekte ik dat de meeste kroegen op de hoek van de straat zijn gelegen. Negen van de tien keer zit de entree in de hoek. Ik koos bewust voor het tekenen van exterieurs. ,,Een kroeg lonkt van buiten. Kroegen zijn nostalgische bonbondoosjes, de smaakmakers van de stad” zei ik eerder in Smaakmag.  De illustraties zijn waarheidsgetrouw maar geen letterlijke kopie van de gevel. ,,Sommige illustraties zijn kleurrijker dan de werkelijkheid. Ik vind mezelf goed in kleur. Ik gebruik veel geel omdat geel staat voor warmte. Geel associeer ik met een dampende kroeg.”

Ode aan de kroeg – Caroline Ellerbeck
1 t/m 30 april 2023
Kobalt & Co /pakje kunst
Zaagmolendrift 35, 3036 JW Rotterdam
woensdag 12.30 – 17.00 uur en zaterdag 11.00 – 17.00 uur
Op andere dagen open op afspraak

Share:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle+